top of page

THE BEERS

BrandPilsener.png
Pils is het meest gedronken bier in Nederland. Daarom zien we het vaak als de 'normale' biersoort. De kleur is goudgeel en het alcoholpercentage ligt tussen de 4,1% en 5,1%, maar meestal rond 5%. De bitterheid is lager dan sommige zwaardere speciaalbieren, waardoor pils lekker toegankelijk is voor de meeste bierdrinkers.
Brand glas en fles Blond 300dpi.png
Blond bier is een frisse biersoort die voor veel mensen toegankelijk is. Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4% en 5%, maar blond bier komt ook voor met 8% alcohol. De lichte kleur van blond bier past, net zoals de frisse smaak, helemaal bij het voorjaar en de zomer! 
Brand Porter_Fles_Glas.png
Donker bier is een verzamelnaam voor diverse biersoorten zoals onder andere: bruin bier, dubbel bier en porter bier.
De naam bruin bier heeft natuurlijk veel te maken met de kleur van deze biersoort. Het varieert van donker amber tot diep bruin. De biersoort heeft een vrij lage bitterheid en smaakt vaak zoet.
 
Dubbel bier is een biersoort waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter.

Porter bier is een afgeleide van bruin bier. Porter bieren hebben een licht tot donkerbruine kleur met vaak een robijnrode gloed. De biersoort heeft een gematigde bitterheid. Je komt smaken tegen van gebrande en geroosterde mout. Porter bier is vaak een sterke biersoort, maar het alcoholpercentage varieert tussen 4% en 10%.
"Alcoholvrij bier is als
een BH aan de waslijn;
het beste is eruit..."
- Benelux
Ben jij de 'BOB' of heb je een andere reden om van een alcoholvrij drankje te genieten, dan kennen vele biersoorten gelukkig een alcoholvrije variant.
"I feel me fresh and fruity!"
#166
- DutchSpeakwords.com
Veel bieren kunnen gekenmerkt worden als fruitig en/of fris zoals onder andere: Witbier, Weizenbier, Geuze bier en Radler.
Witbier is een verfrissende biersoort die gemaakt wordt met onder andere ongebrande mouten als basis. Ook tarwe is een belangrijk ingrediënt en vaak worden kruiden en sinaasappelschil toegevoegd. Dat zorgt voor die kenmerkende zoete en frisse smaken. Witbier is een ongefilterde biersoort en dat zorgt voor het troebele uiterlijk.
Weizenbier is een licht friszure biersoort. Dankzij het relatief lage alcoholpercentage van 2,8% tot 3,4% drinkt weizenbier lekker weg. De benaming 'Weizen' heeft deels met de lichte, witte kleur te maken van het bier. Maar het komt vooral door de hoeveelheid tarwe in dit bier. Weizen is namelijk Duits voor tarwe. Witbier en weizenbier zijn dus niet hetzelfde! De smaak van weizen is niet bitter en eerder fris en fruitig.
Geuze bier is de champagne onder de bieren. Het sprankelt fris en vrolijk in je glas zonder een dikke schuimkraag. Wist je trouwens al dat geuze niet gebrouwen, maar gestoken wordt? Geuze bier wordt 'gestoken' met oude en nieuwe lambiek. Deze Belgische biersoort is spontaan gistend en daarom een bijzondere in s'n soort. De smaak is friszurig en weinig bitter. Een commerciële geuze kan zoet zijn, maar een echte oude geuze is dat juist niet.
Radler is een combinatie van pils of bruin bier en limonade. Dat maakt het zo'n lekkere dorstlesser. Maar echte biergoeroes hebben er moeite mee om Radler tot biersoort te benoemen. Volgens hun verdwijnt het karakter van bier door de toevoeging van limonade. Wel of geen echt biersoort; een Radler is heerlijk verfrissend.
bottom of page